ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο Στέφανος Οικονόμου στην εκπομπή της ΕΡΤ "Από τις έξι"
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ;

Ανησυχία υπάρχει πάλι για νέο κύκλο κόκκινων δανείων. Η άνοδος του πληθωρισμού και συνακόλουθα η εκτόξευση των επιτοκίων των δανείων, έχει δημιουργήσει και πάλι πρόβλημα στους δανειολήπτες ακόμα και αυτούς που προσπαθούν να είναι συνεπείς.

Πως να ανταποκριθείς όταν κάθε δύο μήνες η δόση που πληρώνεις αυξάνεται; Πως μπορείς να κάνεις τον προϋπολογισμό σου και να είσαι συνεπής όταν βρίσκεσαι σε κινούμενη άμμο.

Το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να αποτρέψει νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων με το να πιέζει τις τράπεζες.

Όμως η πρωτοβουλία που έλαβαν οι τράπεζες τον Φεβρουάριο, από κοινού με το Υπουργείο, για στήριξη 30.000 συνεπών ευάλωτων οφειλετών δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μόλις 1.500 οφειλέτες έχουν εκδώσει μέχρι σήμερα βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη – έχουν ολοκληρώσει, δηλαδή, το βασικό βήμα ένταξης στο πρόγραμμα. Ωστόσο, 25.000 δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει την αίτησή τους χωρίς να την έχουν υποβάλει. Οι μισοί εξ αυτών (13.000) δεν έχουν καταχωρίσει καν τα στοιχεία επικοινωνίας τους ώστε να τους βοηθήσουν οι τράπεζες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας, μπορούν να σας συμβουλεύσουν και να σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε την ένταξη στο πρόγραμμα εφόσον φυσικά εκπληρώνονται οι νόμιμοι όροι. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο γραφείο μας στο κέντρο στην οδό Ομήρου αρ. 21 στο 2107231630.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών θα συναντηθεί εκ νέου με τους επικεφαλής των τραπεζών προκειμένου να διερευνηθούν νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων συνεπών οφειλετών, καθώς και πιθανή διεύρυνση των υφιστάμενων.

Ποια μέτρα εξετάζονται για τους συνεπείς οφειλέτες

Δυστυχώς, μέτρα αποτελεσματικά όπως η σημαντική μείωση της δόσης μέσω της επιμήκυνσης του δανείου ή η σημαντική μείωση του επιτοκίου δεν θα περάσουν επειδή δεν γίνονται δεκτή από τους ελέγχους του Επόπτη (SSM) που εξετάζει σε μηνιαία βάση όλα τα δεδομένα για την πορεία του δανειακού χαρτοφυλακίου των συστημικών ιδρυμάτων προκειμένου να εντοπίσει εγκαίρως τα «καμπανάκια» για επιδείνωση του ενεργητικού τους. 

Η μετατροπή, αντιθέτως, του επιτοκίου του δανείου από κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο δεν αλλάζει την ταξινόμηση της απαίτησης. Για τον λόγο αυτό, στα μέτρα που εξετάζουν οι τράπεζες προτεραιότητα έχει η διεύρυνση της περιμέτρου του υφιστάμενου προγράμματος που προβλέπει επιδότηση του 50% της μηνιαίας δόσης των δανείων πρώτης κατοικίας, η οποία οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο.  

Όπως φημολογείται, οι τράπεζες επικεντρώνονται σε ενδεχόμενη αύξηση του μέγιστου εισοδήματος 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 17.500 ευρώ για τετραμελή οικογένεια που ισχύει σήμερα με βάση τη νομοθεσία για να ληφθεί η επιδότηση. Δεν αποκλείεται, πάντως, και η αναζήτηση νέας φόρμουλας στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, χωρίς ακόμη να έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα μέτρα.

Ποια μέτρα εξετάζονται για τα κόκκινα δάνεια

Όπως προκύπτει από δημοσίευμα του Capital, της 2/4/2023, o εκτελεστικός πρόεδρος της doValue, Θοδωρής Καλαντώνης, προειδοποίησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι τους τελευταίους 2-3 μήνες παρατηρούνται «ανησυχητικά σημάδια» στα ρυθμισμένα δάνεια, κυρίως στις κατηγορίες των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων εταιρειών.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «ελεγχόμενη» την κατάσταση, ωστόσο, δεν αμφισβητεί ότι όσο τα επιτόκια αυξάνονται, αλλά και για όσο διάστημα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι πιέσεις για καθυστερήσεις στις αποπληρωμές θα εντείνονται. Το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στα ρυθμισμένα δάνεια όπου οι δανειολήπτες είναι πιο εύκολο να «ξανακυλήσουν» σε καθυστερήσεις. Ήδη, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στις κατηγορίες ανοιγμάτων 1 και 2 (που αφορούν καθυστερήσεις 30 και 60 ημερών) παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 15%-20%. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας διαμήνυσε προσφάτως στις εταιρείες διαχείρισης που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 90 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκιά τους πως είναι δική τους ευθύνη «να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να δώσουν λύσεις». Ο ίδιος ζήτησε από τους πιστωτές να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των οφειλετών, καθώς «οι πολίτες δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν, ενώ αντίθετα μέχρι σήμερα έχουν μάθει να απευθύνονται στις τράπεζες».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital, πάντως, οι servicers έχουν ξεκινήσει τη διάθεση προϊόντων αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμίσεων, αλλά και τήρηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Cepal η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέχει στους οφειλέτες δυνατότητα μετατροπής του δανείου τους σε σταθερού επιτοκίου με επιτόκιο Euribor + 0,9%, εξασφαλίζοντας έτσι σημαντική ανταπόκριση εκ μέρους των δανειοληπτών.