ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο Στέφανος Οικονόμου στην εκπομπή της ΕΡΤ "Από τις έξι"
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ

Τι ρύθμιση μπορώ να πετύχω;

Η ρύθμιση που μπορεί κανείς να πετύχει εξαρτάται από την κάθε περίπτωση ατομικά. Το πνεύμα του νόμου είναι ότι είναι ατελέσφορο να είναι κανείς υπερχρεωμένος όταν έχει αντικειμενική αδυναμία να εξοφλήσει το χρέος του. Έτσι αξιολογείται η οικονομική κατάσταση, τα εισοδήματα και η περιουσία του αιτούντα σε συνδυασμό με το χρέος του.

Σε νεότερη τροποποίησή του το 2015 ο νόμος  προέβλεψε σε ειδικό άρθρο την προσωρινή απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σε περίπτωση μικροφειλών από άτομα χωρίς εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Σε περίπτωση ωστόσο που υπάρχουν εισοδήματα θα επαναπροσδιορισθεί η δόση την οποία δύναται να καταβάλει ο οφειλέτης στους δανειστές του εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι καλύπτονται οι βιοτικές του ανάγκες οι οποίες πλέον έχουν προσδιορισθεί αντικειμενικώς.

Σε περίπτωση επίσης που υφίσταται ρευστοποιήσιμη περιουσία του οφειλέτη θα ορισθεί εκκαθαριστής ο οποίος θα κληθεί να ρευστοποιήσει την περιουσία αυτή προς εξασφάλιση των δανειστών. Η κύρια κατοικία έως το 2018 συνεχίζει να προστατεύεται υπό αυστηρότερες ωστόσο προϋποθέσεις από αυτές που ίσχυαν.

Η νομολογία είναι πολύ πλούσια υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες έχουν διατάξει την απαλλαγή του οφειλέτη από το 80% των οφειλών του διασώζοντας παράλληλα την κύρια κατοικία εφόσον σκοπός του νομοθέτη είναι να διαγραφούν τα χρέη τα οποία ούτως η άλλως δεν θα μπορούσαν να εισπραχθούν, είναι δηλαδή ήδη «χαμένα» χρήματα για τις τράπεζες και να απεγκλωβιστεί ο  οφειλέτης από την θηλιά της υπερχρέωσης και του συνεχούς εκφοβισμού για τα καταδιωκτικά εναντίον του μέτρα με σκοπό την προοδευτική οικονομική και κοινωνική του επανένταξη.