- 05/02/2025
- Posted by: admin
- Category: Uncategorized
Είναι αλήθεια ότι οι αρρύθμιστες και ληξιπρόθεσμες οφειλές κυρίως σε πιστωτικά εγκυμονούν πολλούς κινδύνους, αφού οι τράπεζες και εν γένει τα πιστωτικά ιδρύματα δεν διστάζουν να εκδώσουν μία διαταγή πληρωμής και να επισπεύσουν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να κινηθείτε άμεσα και να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο σε θέματα πλειστηριασμών δικηγόρο, προκειμένου να σας καθοδηγήσει για το πώς μπορείτε να κερδίσετε χρόνο και να αναστείλετε τις διαδικασίες του πλειστηριασμού του ακινήτου σας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αναστολή του πλειστηριασμού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία επιτυγχάνεται είτε δικαστικά είτε εξωδικαστικά με τους εξής τρόπους:
1/ Ξεκινώντας από τη δεύτερη και πιο απλή περίπτωση, δηλαδή την εξωδικαστική αναστολή πλειστηριασμού, αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την υποβολή αίτησης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών (Ν. 4738/2020), όπου στο άρθρο 18 του νόμου αυτού προβλέπεται ότι, από την οριστική υποβολή της σχετικής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι και τη με οποιονδήποτε τρόπο ολοκλήρωση της διαδικασίας εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης, αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα εκτέλεσης, υπό μία (1) όμως προϋπόθεση, ότι η αίτηση εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών έχει υποβληθεί προ τριμήνου από την ημερομηνία που τυχόν έχει ορισθεί πλειστηριασμός, δηλαδή ο πλειστηριασμός που έχει προσδιορισθεί για συγκεκριμένη ημερομηνία αναστέλλεται μόνο αν η αίτηση εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών έχει υποβληθεί προ τριμήνου από την ημερομηνία του πλειστηριασμού. Περαιτέρω, η αυτοδίκαιη αναστολή μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών συνεχίζεται επ’ αόριστον από την επίτευξη συμφωνίας ρύθμισης και για όσο χρόνο η ρύθμιση αυτή τηρείται από τον οφειλέτη, δηλαδή με την καταβολή των οριζόμενων δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών του, σύμφωνα με το άρθρο 23 του νόμου αυτού (Ν. 4738/2020). Μόνο σε περίπτωση που ο οφειλέτης παύσει τις πληρωμές του βάσει της ρύθμισης κινδυνεύει να χάσει τη ρύθμιση και έτσι να ανακινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού οι δανειστές, που συνήθως είναι κάποιο πιστωτικό ίδρυμα.
2/ Η περίπτωση της δικαστικής αναστολής του πλειστηριασμού προβλέπεται στο άρθρο 938 ΚΠολΔ, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να ζητηθεί δικαστικά η αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη, με αίτηση του τελευταίου που δικάζεται κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, υπό δύο όμως προϋποθέσεις: α/ να έχει προηγουμένως ασκηθεί αίτηση ανακοπής κατά της εκτέλεσης, βάσει του άρθρου 933 ΚΠολΔ, της οποίας η ευδοκίμηση θα πρέπει να πιθανολογηθεί από το δικαστήριο που θα επιληφθεί της αναστολής και β/ το δικαστήριο που θα επιληφθεί της αναστολής να κρίνει ότι η διενέργεια της αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή του πλειστηριασμού, θα προξενήσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον αιτούντα την αναστολή οφειλέτη.
Και στις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητη η συνδρομή ενός έμπειρου σε θέματα αναστολής πλειστηριασμών δικηγόρου. Οι έμπειροι σε τέτοια θέματα δικηγόροι του γραφείου μας έχουν χειριστεί αποτελεσματικά πληθώρα υποθέσεων αναστολής πλειστηριασμών και είναι σε θέση να σας συμβουλεύσουν για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση που η κατοικία σας κινδυνεύει με πλειστηριασμό. Μην διστάσετε να καλέσετε στο σταθερό του γραφείου μας και να κλείσετε ραντεβού με τους έμπειρους συνεργάτες μας.