- 05/02/2025
- Posted by: admin
- Category: Uncategorized
Η προστασία της πρώτης κατοικίας με το γνωστό ως Νόμο Κατσέλη 3869/2010 ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και παράλληλα να σώσουν την κατοικία του. Οι δικηγόροι μας ασχολήθηκαν από πολύ νωρίς με τέτοιες περιπτώσεις του Νόμου Κατσέλη, όμως ήδη από το 2019 ο σχετικός νόμος καταργήθηκε. Ωστόσο, για όσους είχαν μείνει «μετέωροι», καθώς δεν είχε προλάβει να φτάσει η υπόθεσή τους στο ακροατήριο του δικαστηρίου, δόθηκε μία παράταση λίγων μηνών προκειμένου να εισέλθουν σε μία πλατφόρμα και να κάνουν το λεγόμενο «επαναπροσδιορισμό» της αίτησής τους, για να δικαστεί σε κοντινότερη από την αρχική ημερομηνία που είχαν λάβει.
Δυστυχώς, εκατοντάδες άλλοι οφειλέτες έμειναν κυριολεκτικά «ξεκρέμαστοι», είτε γιατί δεν είχαν προλάβει να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Νόμου Κατσέλη είτε γιατί βρίσκονταν εξαρχής εκτός του ρυθμιστικού πεδίου του εν λόγω νόμου (πχ. όσοι ήταν έμποροι).
Έπειτα, νεότεροι νόμοι ψηφίστηκαν οι οποίοι προέβλεπαν ότι για την προστασία της κύριας κατοικίας τους οι οφειλέτες έπρεπε πλέον να υποβάλουν αίτηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Ν. 4605/2019) και στη συνέχεια δικαζόταν η αίτησή τους στο δικαστήριο, αφού πληρούνταν σωρευτικά κάποιες προϋποθέσεις που έθετε ο εν λόγω νόμος, κυρίως εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δανειοληπτών.
Ο ως άνω νόμος, ο οποίος ουσιαστικά ήταν «διάδοχος» του Νόμου Κατσέλη, δεν κρίθηκε πολύ αποτελεσματικός, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που έθετε και καταργήθηκε μόλις ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του. Έκτοτε, οι οφειλέτες έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, καθώς δεν ψηφίστηκε κανένας άλλος νόμος ο οποίος να προβλέπει την προστασία της κατοικίας τους.
Με το νεότερο νόμο 4738/2020, ο οποίος εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, προβλέπεται η διαδικασία πτώχευσης των οφειλετών, καθώς και η ρύθμιση των οφειλών τους μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ενεργής πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους. Μόνο σε περίπτωση ευδοκίμησης της αίτησης ρύθμισης των οφειλών και σύναψης σύμβασης με τους δανειστές, αναστέλλονται αυτομάτως τα καταδιωκτικά μέτρα στην ακίνητη και κινητή περιουσία των οφειλετών, άρα μπορούν να θεωρούν ότι δεν κινδυνεύει το σπίτι τους να βγει στον πλειστηριασμό.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί ο νόμος Κατσέλη να έχει καταργηθεί από το 2019, ωστόσο ακόμη και σήμερα, πέντε και πλέον χρόνια μετά, οι δικηγόροι του γραφείου μας χειρίζονται ακόμα σωρεία εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια, κυρίως στα Εφετεία της χώρας, αφού ναι μεν δεν επιτρέπεται πλέον η κατάθεση νέων αιτήσεων, αλλά οι οφειλέτες που πρόλαβαν να εκδικαστεί η υπόθεσή τους και να εκδοθεί απόφαση επί αυτής, διατηρούν το δικαίωμα σε κάθε περίπτωση αν κρίνουν ότι δεν ευνοήθηκαν, να καταθέτουν έφεση, ώστε να επιληφθεί ανώτερο δικαστήριο, ευελπιστώντας ότι θα έχουν πιο θετικό αποτέλεσμα αυτή τη φορά. Οφειλέτης, δηλαδή, η αίτηση του οποίου για την ένταξή του στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, απερρίφθη στον πρώτο βαθμό, έχει το δικαίωμα να επανέλθει ασκώντας με τον δικηγόρο του έφεση, προκειμένου να κριθεί εκ νέου η αίτησή του για να καταφέρει να ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.
Οι δικηγόροι του γραφείου μας ειδικεύονται σε θέματα υπερχρεωμένων νοικοκυριών και διαθέτουν χρόνια εμπειρίας στον τομέα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, αλλά και στις εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη. Για περισσότερες πληροφορίες ή για να συζητήσετε την υπόθεσή σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 7231630.